OFFICE OF THE SPECIAL COMMISSIONER (SYSTEMS)
DEPARTMENT OF TRADE & TAXES : GOVT.OF NCT OF DELHI
ROOM NO.305, VYAPAR BHAWAN, |.P.ESTATE, NEW DELHI-02

No. 1314 Dated:- 1’4\”)‘2.'313
To

Shri Virag Tiwari

Secretary Sales Tax Bar Association
Sub:-  Queries Regarding Returns
Sir,

Kindly refer to your letter dated 26/11/2013 on the subject cited above. The
pointwise reply to the issues mentioned in your letter under reference is enclosed
herewith.

Thanking you

oursfaithfully,

Encl: As above . \q
q;\\\\ \

.Mrinalini Darswal )
Special Commissioner
(Systems)

Copy to PA to Commissioner VAT
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SR.
NO

ISSUES

REPLY

If a dealer purchases second hand goods and sells the same, he is
entitled to input tax credit under section 15{2) of DVAT Act, 2004.
This input tax credit can be claimed at A3.9 of DVAT 16 but there is
no column in 2A to record the purchase of such goods from where
purchases automatically comes in DVAT-16. Such dealers are,
therefore, not in position to file their returns. Hence, either the
software be duly amended or such dealers should be aliowed to file
the return manually.

May be filed in the
column purchase from
unregistered dealer in 2A
_For claim of ITC, fill
column A 3.9 directly and
it will not flow from 2A.

In annexure 2B attached with DV AT 16 there is a column to record
“charges towards labour, services and other like charges in civil
works contracts.” However, in case dealer is works contractor other
than civil works contractor there is no column to record his labour
services under the like charges. Therefore, software for annexure 2B
needs to be amended to record such transactions.

In case of other work
contract, it may be filed
in this column only. A
separate column would
be added for future
returns.

In DVAT 16, 2" or 3 installment of balance tax credit on capital
goods is to be recorded in A3.14 but to record this we have first to
fill the column of ‘increase in turnover’/’amount involved’ and
thereafter it automatically calculates increase in tax credit . Since the
purchase of capital goods have already been recorded in the 1* year
of purchase. Therefore, no amount can be shown in the column
‘increase in turnover’/ ‘amount involved’. In such cases please clarify
as to how dealer should file the return.

It has been already
informed to the Bar on
Nov. 14, 2013 in previous
guestionnaires (Issue no.
5 (h)).

It has been noticed in many cases that form DVAT 56, is not
recording/picking up the correct figures from the returns which
apparently shows some error in the software. Print out in respect of
two cases was given to your goodself which were handed over by
you to Mr. Raj with a direction to him to check up the same and
inform to you. We shall appreciate if you can convey us that such
errors have been rectified and software has been modified
accordingly.

No such issues exist.
Amount is given in
column gets R 7.5 Tax
credit carried forward
from previous tax
period.Mr. Raj may be
further contacted if the
issue is still unclear.

R 10, in Form 1is to be filled separately for the year 2009-10 up to
30" Nov, 2013 and for rest of the years up to 31% Dec., 2013. In case
the assessment for the said years in complete, then only the
assessment order no. and date is to be filled up. Kindly clarify
whether on uploading this form the returns which have already been
filed are also revised or not and in such cases whether the dealer is
to submit DVAT 56, again in the department for such revised return
and if the dealer files 2009-10, 2010-11, 2011-102 and 2012-13. He
has to submit such revised returns DVAT 56 every time. This does
not appear a sound proposition. In this respect, the arrangement
should be such that once the dealer has filed online R10 it should be
taken as sufficient compliance as was done in case of stock 1 details
without submission of revised DVAT 56.

Would lead to mismatch
between R10 figures &
Form 1 figures. Hence,
revision is required in the
interest of the dealers for
proper reconciliation.
DVAT 56 would
accordingly need to be
re-submitted. The dealer
can avoid this by
submitting R10 before
Form 1, and then
submitting one DVAT 56.

Further, Col. R.10 in Form 1 does not contain the columns to
Central sales made against Form-1 and Form-J. Your goodself, would

Being incorporated.
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appreciate that sales against the above said statutory forms are
quite common and thus the system till date lacks the infirmity of
furnishing such information / details.

In Central Return Form 1, the system is automatically decreasing the
turnover of goods sold returned under CST Act, for the previous tax
periods but not older than six months and thus giving variation in
figures in Col. TR4.2 {Central Turnover) of DVAT-16, and Col.R4.3
(Central Turnover) of Form 1 and thus giving incorrect details of
turnover for the tax period. Copy of return depicting such anomaly is
enclosed for your reference.

Done as per Notification.
This issue is already
properly handled.

In case there are no interstate sales in 2009-10 or there are inter-
state sales without statutory forms on payment of full tax whether
R10 is required to be filled with zero figures or not. Please clarify, if
not filled with zero figures, it will not attract any penalty.

R 10 to be filed with zero
figure for completion of
return

A dealer transfers against ‘F' form but some goods are returned
against such transfers, the dealer needs to issue ‘F’ forms against
such returns. Where to show such transactions in R11 so as to obtain
'F Form.

Details as per utilization
are to be given inR 11,

10

We requested your goodself on 19™ Nov, 2013 to extend the date of
submission of AR-1, from 2"Dec, 2013 to 28" Jan, 2014 for the
reasons that number of audits have increased after your
clarifications vide notification dated 14" Nov, 2013. Further,30"
Nov, 2013 is that last date for submission of Income tax returns in
case of dealers having Specified Domestic Transactions (SDT's).
Hence, the time available with the auditors and members of the Bar
is too short to complete the audits in view of the facts that report is
quite voluminous and this being the first year of VAT audit in AR-1,
Your attention is drawn to the State of Maharashtra where the date
for submission of such like report was extended upto 15™ Aprit of
next year in its first year of implementation.

The dates of compliances
stay as per the existing
notifications/ orders of
the Department.
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S. Issues Reply

No.

1 In Form DVAT-17, if the dealer is not registered under Central In process (likely to be
Act and has opted 3% scheme, he is not required file Form 1 completed and uploaded on
{Central Return) but software does not accept DVAT 17 16.11.13).
without uploading Form 1. This is not in accordance with law.

The same requires immediate correction. Dr. Darswal told us
that this will take 3-4 months’ time. In view of the same, you
are requested that due date of filling of returns should be
extended accordingly.

2 We are enclosing prints of DVAT-56 {return verification Form). | No such issue. Each & every
The software is generating same receipt No for dealers / DVAT 56 has unique Id.
clients of different wards. This is a gross error in the software.

It needs immediate correction.

3 A print of Form DVAT-16, filled on 11" Nov, 2013 the software | This error occurred in 16 cases
has generated DVAT-56 bearing date 08™ Nov, 2013. This again | due to NIC connectivity failure.
is a gross error of the system. Remedial action has been taken

to avoid the recurrence.

4 A print of DVAT-56, enclosed shows that the Turnover printed | The corresponding field
is NIL although tax due & paid is Rs. 2973/-, This is despite the | regarding 2B is not editable in
fact that in Form 2B turnover was filled up. Your help desk DVAT -17. User cannot enter the
corrected this error by manually filling this figure in DVAT-17. values in DVAT - 17.1t only
This is not correct. It should have come from 2B automatically. | comes from Annexure 28.

S We are enclosing print which reflects adjustments in output The data has been entered in
tax or tax credit sheet. The software is not reversing the ITCon | wrong column in the attached
stocks received back after job work from outside Delhi. print out.

a) | Annexure 1B- 1% column - Total value of assets as per last Policy issue.
year's audited balance sheet is to be given. What happens if in
the case of any dealer the balance sheet is not audited?

Whether this Annexure is to be filled or not.

b) | In 2A- If a dealer purchased exempted/Tax free/ URD goods, There is a single column in

how to reflect the same in 2A. Return as well as Annexure 2A
for exempted/Tax free.
Respective columns given in
Annexure 2A like “Purchase
against Tax free (Exempted)
goods for Purchase Tax free
goods, Purchase against
Unregistered dealer for URD
goods.

When we fill say 12 figures of tax decrease and, 1 figure of tax | No such Issue.

¢) | increase in 2C, then in DVAT-16, software shows all figures in
tax increase only. {Kishore Ag.)

If a dealer has central sales returns, how to show the same in Dealer can enter the values in R

d) | return Form-1 and how its tax is to be adjusted. (Lalit Chandok) | 6 & R 7 where negative amount

is allowed to enter.
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How to record central sale returns in the same quarter, from

Turnover as per 28 comes in

e |28 figure is coming in R-6 instead of R-5. (Rakesh Gupta CA} R4.3 .central sale return in the
same guarter are to be
mentioned in RS & Net Central
Turnover comes in R5.1.R6
contains details of deduction
claimed.

If assessment of a dealer has been completed for the year Policy issues
)| 2009-10, 2010-11 & 2012-13, and he has paid the tax also,
then R-10 should not be required to be filled. Necessary
clarification should be given for the same.
Software is not properly reftecting the figures of R.6.9 & R. Design is correct.
8) | 6.10. Print enclosed. Even after writing figure these do not
appear in Form-1. (Dinesh Gupta CA)
To claim ITC (3"i installment) on capital goods, software is Only Increase in ITC is to be
h) | asking to write turnover for taking credit. Qut of ITC of Rs. given.
3500/- claim already taken Rs.2333/-in 2011-12, 2012-13- how
to fill figure in September 2013 return. (D € Bansal CA)
When we adjust Central Liability in R7.6, then on updating Itis showing after submitting or

i) Central figure is auto removed. {Manish Gupta & H L Gova) updating the records, but before
updating or submission, it
cannot show.

In case of return of goods out of stock transfer against “F” Policy issue.

i Form, is to be issued as per view of the Department by the

dealer, there is no column to show such requisition of ‘F’ Form
2A. (Rakesh Kumar)
Ne column In Form 1 For showing Debit/Credit note received Policy issue.

k) | on account of rate difference which may pertains to the same

quarter or within 6 months.
Other issue.
In case of builders and landowner, where no consideration is Policy issue,

a) receivable other than proportionate share in land, tax is

payable on incorporation of goods. How to fill annexure 1A of

DVAT 16 and in case it is left blank whether it will attract

penalty.

How to show local sales of tax free goods in Annexure 2B or Itis the sum of Local sale against

b) | the same is to be filled in DVAT 16 at R5.7 manually. 0%.

Whether R-10, is to be filled even if there is no inter-State sale | Policy issue,

c) or in case inter-State sales are without forms. In such cases, if

this column is left blank or not filled up to 30-11-2013, or 31-
12-2013. Would it attract any penalty?
There is no mechanism in the system for obtaining “C” forms In process.

d) | in case of purchases made against “C” forms by a compoasition

dealer opting for 6%.
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